top of page
Sök
  • Nikita Rønning Ledström

Intervju med Karin Zingmark

Uppdaterat: 18 nov. 2020

Hallå! Jag läser just nu till digital strateg på Yrkeshögskolan i Piteå vid sidan om allt annat kul jag gör. På internationella kvinnodagen i år fick vi till uppgift att jobba med WikiGap-rörelsen. Den uppmärksammar att 9 av 10 redigerare på Wikipedia är män och att det finns 4 gånger fler artiklar på Wikipedia som handlar om män än om kvinnor. Vår uppgift blev att bidra till att det blir ändring på det! Därför valde jag och min klasskamrat Adil Letic att skapa en Wikipedia-artikel om Karin Zingmark. Ni vet hon som jobbat som marknadschef för Microsoft Sverige, kommunikationschef på MTG och Viasat samt skrivit boken Maxa Snacket. Ja, denna superwoman hade ingen artikel på Wikipedia. För att få innehåll så kontaktade vi Karin och körde en liten mailintervju. Den får ni ta del av här. Sedan tycker jag såklart att ni ska kika in på Wikipedia-artikeln vi gjorde om henne! Trevlig helg!

Intervju med Karin Zingmark

Vart är du uppväxt? Och vad har du för utbildning?

Jag är född 17 april 1974 i Täby Kyrkby, Stockholm, och har under min uppväxt bott i Ljungby, Amsterdam, Vimmerby för att sen avsluta mina år i grundskolan i Frankfurt. Orsaken till att vi flyttade runt så mycket är att min pappa jobbade på ett amerikanskt företag med olika kontor i europa. Jag fick möjlighet att uppleva olika typer av skolor (svenska och internationella) samt lära mig att hantera olika kulturer, vilket var fantastiskt på många sätt. I Frankfurt avslutade jag grundskolan med en examen i International Baccalaureate (IB) och därefter flyttade jag till Lund för att studera internationell ekonomi med fördjupning inom marknadsföring.

Berätta om din karriär.

Jag inledde min karriär år 1998 på Canal Digital, som projektledare på marknadsavdelningen. Orsaken till att jag hamnade där var att min systers vän Katarina Svensson var marknadschef och sökte under denna tid projektledare som kunde vara en del av lanseringen av digital-TV på den svenska marknaden. Jag stannade på Canal Digital fram till 2006 och avancerade under dessa år till informationschef och del av Canal Digitals svenska ledningsgrupp. År 2006 rekryterades jag till MTG och Viasat, där jag jobbade som kommunikationschef fram till och med 2013. Under åren på Viasat såg jag till att företaget tog till vara möjligheterna med digitala och sociala medier för analys, relationsbyggande, affärsutveckling, kundtjänst, krishantering med mera. År 2013 rekryterades jag till Microsoft i rollen som marknadschef i Sverige. Där drev jag förändring mot att förnya marknadsföringen genom att utnyttja det nya medielandskapet. Företaget gick från många små kampanjer och fysiska events till att vara ständigt närvarande genom kommunikation i den digitala kundresan.

Vad jobbar du med idag? Vad har varit det mest framstående i din karriär? Vad tror du har gjort att du lyckats så bra?

År 2016 valde jag att säga upp mig från Microsoft för att dra igång eget. Jag jobbar idag som rådgivare och talare inom området ledarskap och kommunikation i en uppkopplad värld. Jag skrev en bok som heter “Maxa Snacket” som lanserades hösten 2017 och som har fått fantastiskt fin kritik. Den har nominerats som Årets Marknadsföringsbok 2017 och är enligt DN en av de fem mest läsvärda managementböckerna just nu. Den beskriver hur tiden är förbi då ledning kunde delegera kommunikation till marknadsavdelningen, vars uppgift var att paketera och föra ut budskapet. Idag måste företag blir kommunikativa fullt ut genom att lyssna, förstå det som sker i omvärlden, lyfta in kundinsikter och driva förändring i en ständigt pågående dialog med medarbetare, kunder och omvärld.

Mitt recept för framgång är att alltid se till att utvecklas och lära sig nytt, samt att omge sig med människor som bidrar positivt till din utveckling. Jag har genom åren haft förmånen att jobba i branscher som är hårt utsatta för digitalisering (media och it) och har fått lära mig enormt mycket i en tid som tidvis varit rätt turbulent. Jag har fått jobba med grymma chefer och kollegor under dessa år. Idag trivs jag oerhört bra i min roll som egenföretagare, jag får frihet att jobba med olika projekt i min roll som rådgivare och samarbetar med människor och företag som gör att jag ständigt utvecklas och har väldigt kul på vägen.

74 visningar0 kommentarer
bottom of page